Selecteer een pagina

Janneke Monshouwer
Anne Franklaan 272, 1403 HX Bussum
Geb. 11 december 1943 te Hilversum
Moeder van een zoon.

2008-heden Onderzoeksjournalistiek en schrijven van boeken over nieuws en wereldgebeurtenissen. Het geven van lezingen over dit werk.

2008-2020 Vrijwilligerswerk (door Corona moeten stoppen): Initiatiefneemster en organisator Café Gaudi – later nieuwe naam Ander Nieuws”, voor inspirerende bijeenkomsten t.b.v. persoonlijke/spirituele ontwikkeling, duurzaamheid en welzijn.

ca 2007-2019 Vrijwilligerswerk: Lid Algemeen Bestuur Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek.

2007-2010 – Vrijwilligerswerk en schenking: het leveren en aanbrengen van mozaïeken op het clubgebouw van de speeltuin Erfgooiers Hilversum
– In opdracht mozaieken geleverd en aangebracht voor een kunstwerk op een plein in Lelystad
– Andere kunstwerken gemaakt en meegedaan met exposities
– Meewerken aan oprichten nieuwe lokale partij Hart Voor Hilversum

2006-2007
1. Vrijwilligerswerk – Herstel en herplaatsing van de Hilversumse Kei op rechtmatige plaats: het Kei-plein en nieuwe ontwerpen voor de herinrichting van het Keiplein.
2. Initiatiefneemster en mede organisator Symposium “Hilversum Tuinstad” met als doel: het bevorderen van de communicatie van de Hilversumse burgers met B&W en de gemeenteraad van Hilversum, de woningcorporaties en de projectontwikkelaars.

2000-2007 Vrijwilligerswerk: Inspirator en organisator voor het behoud, het verfraaien en het groen maken van woonwijken, het behoud en hergebruik van authentieke gebouwen en kantoren, het planten van meer bomen, het aanleggen van moestuinen, ook op daken. Om dit te bewerkstelligen maakte ik foto’s, gaf lezingen, maakte ik tentoonstellingen o.a. in Theater Hilversum, in woonwijken, in kerken, in de Universiteit van Leiden in een prachtige collegezaal.

1993-2000
– Lange periode van intensieve traumaverwerking (trauma’s uit prille jeugd). In die periode maakte ik films (in opdracht) en schilderijen.
– Vrijwilligerswerk als fractie-assistent nieuwe partij “Hilversum 2000”.
Vanaf 1985 Maken eigen TV-documentaires voor Nederlandse omroepen.

1979-1985 Naast mijn drukke TV werkzaamheden werkte ik ook als kunstzinnig therapeut in samenwerking met antroposofische artsen en gaf ik schilder- en boetseerlessen aan groepen en privépersonen.

1975-1979 Naast mijn drukke TV werk deed ik de HBO opleiding Kunstzinnige Therapie zoals die wordt toegepast in antroposofische geneeskunde. Om dat te kunnen doen stond ik s’morgens om 05 of 06 uur op. Deze studie was een combinatie van een kunstacademie en geneeskunde. De opleiding heb ik succesvol afgerond.
Vanaf 1977 Full time freelance TV medewerkster bij meerdere omroepen: TV-(studio)programma’s en reportages (ook live) TV-documentaires.
Daarnaast ook freelance productie-invaller bij het NOS Journaal.

1974-1977 Met andere ouders helpen oprichten nieuwe Vrije school in Bussum.

1968 Geboorte zoon.

1965-1993 28 jaar vast werk voor Nederlandse TV. Ik begon bij het NOS Journaal als productie assistente. Na 3 jaar: overstap naar IKON-TV, NOSProgramma, NCRV, TELEAC , RVU-TV.

1969-1978 Daarnaast runde ik met echtgenoot eigen filmbedrijf in Naarden en maakten we veel films voor omroepen, universiteiten, bedrijfsleven, het koningshuis. We filmden ook veel in Afrika.

Vakopleidingen: Kinderbescherming, TV regie, TV presentatie, HBO Academie Kunstzinnige Therapie (4 jaar) + nascholing (naast full time TV werk)
Scholing in de praktijk: Film- en TV-maakster, Producer, Research Journalist

Interesses en studies: Natuur, muziek, schilder- & beeldhouwkunst, architectuur, gezond bouwen biologisch dynamische landbouw/veeteelt/voeding, spiritualiteit, antroposofische natuurgeneeskunde, ontwikkelingspsychologie, PR, communicatie, mensenrechten, fair trade, educatie, geschiedenis en politiek vroeger en nu. En ik blijf studeren en bijleren.
De leidraad in mijn leven is: Gezondheid en Natuur. In mijn leven ging ik op zoek naar: Wat is lichamelijke en psychische gezondheid? Daarbij kwam ook de vraag: Wat is waar en wat is onwaar
op alle gebied). De waarheid is ons fundament. Want alleen op waarheid kunnen we onze gezondheid bouwen – plus een gezonde, natuurlijke leefstijl.
Dat heeft in de eerste plaats te maken met de waarheid over ons eigen leven. Zelfkennis.
De waarheid over mijn eigen leven had ik uitgezocht. Daarbij is ook de waarheid over onze collectieve geschiedenis van groot belang. Omdat ik in 1943 net nog aan het staartje van de Tweede Wereld Oorlog geboren ben, was het een spannende tijd en maakte ik ook mee hoe mijn vader aan de radio zat gekluisterd om de nieuwsberichten te horen. En ik ben mijn hele leven verbonden gebleven met het nieuws. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik terecht kwam bij het Journaal en de omroepen en dat ik me daar zo thuis voelde.
Mijn werk is mijn hobby en dat is altijd zo geweest. En dat zie ik sinds 2008 als mijn taak: onderzoeksjournalistiek en het vinden van de waarheid over onze collectieve geschiedenis en de politiek van vroeger en nu. In mijn boeken schrijf ik de ware feiten zoals ik ze na grondig onderzoek vind – en die zijn vaak héél anders dan wat wij op school leren of via te TV en kranten krijgen voorgeschoteld. Er is heel véél uit te zoeken.

Met dit werk voel ik me op mijn plek en gelukkig.
Dit werk hoop ik tot het eind van mijn leven te blijven doen. En tussendoor hoop ik ook nog kunstwerkjes te kunnen maken.

Janneke Monshouwer, Bussum, 26 mei 2022